|
Prima pagina
|
Stiri
Succese pe linie la BRCT Timisoara
11 Ianuarie 2008
Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara (BRCT Timişoara) funcţionează efectiv de la 1 septembrie 2005 şi a luat fiinţă prin asocierea Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest. Biroul este un organism neguvernamental, nonprofit, cu personalitate juridică, care funcţionează în domeniul dezvoltării regionale şi al cooperării transfrontaliere. BRCT Timişoara sprijină cooperarea regiunilor, comunităţilor şi autorităţilor situate de o parte şi de alta a frontierei România - Serbia, în rezolvarea unor probleme comune, prin conceperea şi implementarea unor strategii transfrontaliere şi a unor proiecte care să contribuie la dezvoltarea comunităţilor respective sub aspectul creşterii nivelului de trai şi al dezvoltării economice.
BRCT Timişoara este cel ce asigură sprijinul administrativ, tehnic şi logistic corespunzător derulării proiectelor din cadrul programelor de cooperare transfrontaliera PHARE CBC România - Serbia, conform Hotărârii de Guvern nr.2005/16.11.2004 şi a Hotărârii nr.497/01.04.2004.Începând de anul trecut, Biroul implementează în calitate de organism intermediar Noul Instrument de Vecinătate, o iniţiativă comunitară ce va înlocui schema de stimulare a cooperării transfrontaliere, având ca autoritate de management Ministerul Integrării Europene. Zona eligibilă cuprinsă în cadrul cooperării transfrontaliere se constituie din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi în România, iar în Serbia, districtele Borski, Branicevski, Banatul Central, de Sud si de Nord. Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara şi-a îndeplinit obiectivul de a deveni un centru profesionist de stimulare şi susţinere a cooperării transfrontaliere în vederea dezvoltării zonei situate de o parte şi de alta a frontierei România-Serbia. Misiunea BRCT Timişoara este de a stimula şi sprijini iniţiativele şi acţiunile comunităţilor de frontieră, de a furniza servicii profesioniste potenţialilor aplicanţi, de a gestiona eficient programele şi proiectele realizate din fonduri europene.
"Ultimii doi an au fost plini de succese pentru BRCT Timişoara", ne-a declarat Anca Lolescu, director executiv al BRCT Timişoara. "La toate licitaţiile de proiecte din cadrul Programului de Vecinătate România - Serbia 2004-2006 an avut rate de absorbţie a fondurilor foarte bune. Astfel, la Licitaţia 2004, lansată în 11 aprilie 2006, am avut pentru România 58 de proiecte depuse şi 36 de proiecte contractate, rata de absorbţie fiind de 89,36%. La Licitaţia de proiecte 2005, am avut 44 de proiecte contractate din 59 depuse, la sesiunea din 20 septembrie 2006 şi 16 proiecte depuse la sesiunea din 15 august 2007. Ultima Licitaţie de proiecte din cadrul Programului de Vecinătate a fost lansată pe 26 octombrie 2007, iar data limită de depunere a proiectelor este 23 ianuarie 2008. Pentru această ultimă licitaţie există fonduri disponibile de 9 milioane de euro, pe care sperăm să le contractăm în totalitate", spune Lolescu.
Toate aceste realizări se datorează creşterii nivelului de pregătire a potenţialilor beneficiari, atât cei din România cât şi cei de dincolo de graniţă, din Serbia. BRCT Timişoara a organizat sesiuni de informare şi ateliere de lucru adresate potenţialilor aplicanţi, în fiecare dintre cele trei judeţe eligibile ale programului, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi la care participarea a fost peste aşteptări. Biroul a organizat în luna decembrie şi un eveniment la Vârşeţ, în Serbia, la care au participat peste 100 de invitaţi din cele două ţări.
"În urma evenimentelor organizate de către BRCT Timişoara şi a vizibilităţii acestora în presa este notabilă apariţia lansării Programului de Vecinătate România - Serbia 2004-2006 în topul săptămânal realizat de către revista Capital la nivel naţional. Cu un punctaj de 3 oskaruri, evenimentele organizate de către BRCT Timişoara s-au aflat în top, alături de evnimentele organizate de companii precum Carrefour şi Vinci, Kaufland România, fundaţia UNICEF şi Federaţia Română de Şah", spune, fără falsă modestie, Anca Lolescu.
sursa: publicatia Ziua de Vest, 11 ianuarie 2008.
Inapoi
|
|