În cadrul Programului de Vecinatate România – Serbia 2004-2006 - Licitatia de proiecte 2006 - au fost depuse 228 proiecte la Secretariatul Tehnic Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Timisoara (BRCT Timisoara) pâna la data limita – 23 ianuarie 2008, atât de catre aplicanti din România, cât si din Serbia.
În urma procesului comun de evaluare a proiectelor depuse au fost propuse pentru a beneficia de finantare un numar de 58 de proiecte cu finantare Phare CBC si Guvernul României (pentru România) si 20 proiecte cu finantare CARDS (pentru Serbia). Valoarea totala a finantarii nerambursabile disponibile pentru România a fost de 9.001.000 Euro. Pentru Serbia, suma indicativa prevazuta a fost de 1.400.000 Euro.
Cu ocazia încheierii procesului de evaluare a ultimei licitatii de proiecte din cadrul Programului de Vecinatate România – Serbia 2004-2006, respectiv Licitatia 2006, dna. Anca Lolescu, Director executiv al BRCT Timisoara, remarca atât interesul sporit acordat acestei oportunitati de finantare de catre comunitatile din zona de granita României si Serbiei cât si cresterea calitatii proiectelor, observatii demonstrate prin recomandarea de finantare a unui numar mai ridicat de proiecte decât în cadrul licitatiilor precedente.
Programul de Vecinatate România – Serbia 2004-2006 are ca obiectiv global: „atingerea unei dezvoltari economico-sociale echilibrate în zona de granita dintre România si Serbia prin aplicarea principiilor cooperarii transfrontaliere”. Astfel, prin implementarea proiectelor finantate se urmareste cresterea competitivitatii generale a economiei regionale si îmbunatatirea calitatii standardului de viata al populatiei din regiune.
Va reamintim ca acest program se adreseaza autoritatilor regionale si locale, ONG-urilor, camerelor de comert, camerelor si organismelor profesionale, centrelor judetene privind forta de munca, institutiilor de educatie si cercetare, fundatiilor, asociatiilor culturale si sportive, etc. care sunt înregistrate si functioneaza în judetele Timis, Caras-Severin si Mehedinti. Organizatiile aplicante din zonele eligibile din România trebuie sa aiba cel puain un partener de proiect din Serbia, districtele Borski, Branicevski, Banatul de Nord, Banatul de Sud si Banatul Central, care sa îndeplineasca aceleaai criterii de eligibilitate.
Domeniile de interventie ale proiectelor se încadreaza în urmatoarele prioritati si masuri:
Prioritatea 1. Dezvoltarea locala economica si sociala: Masura 1.1. Cooperare pentru sustinerea afacerilor si agriculturii; Masura 1.2. Cooperare între serviciile publice locale; Masura 1.3. Sustnere pentru dezvoltarea infrastructurii locale si de mediu la scara mica; Masura 1.4. Cooperare în dezvoltarea turismului.
Prioritatea 2. Actiuni „People-to-people”:Masura 2.1. Fondul proiectelor comune mici
Anexa 1: Lista aplicantilor cu proiecte propuse spre finantare în urma Licitatiei de proiecte 2006 din cadrul Programului de Vecinatate România-Serbia 2004-2006, aprobata de catre Comitetul Comun de Coordonare al Programului.
Pentru informatii si detalii, contactati:
Secretariatul Tehnic Comun al Programului de Vecinatate România-Serbia, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Timisoara
Str. Proclamatia de la Timisoara, Nr. 5, et. 3, 300054 – Timisoara, Romania, Tel.: 0356 426360, Fax: 0356 426361;
e-mail: office@brct-timisoara.ro , Persoana de contact: Carmen Homorogan, consultant resurse umane si comunicare
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Intreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.
Pentru informații despre celelalte programe finanțate de Uniunea Europeană în România, cât și pentru informații detaliate privind Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați adresa web a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pentru eventuale sesizări vă rugăm să ne contactați.