Prima pagina
|
Stiri
Proiecte premiate la cea dea cincea Conferință Națională dedicată Cooperării Transfrontaliere, organizată la Belgrad
28 Octombrie 2016
Cea dea cincea Conferință Națională dedicată Cooperării Transfrontaliere a fost organizată la Belgrad de Biroul Sârb de Integrare Europeană. Cu această ocazie au fost prezentate rezultatele obținute în urma implementării programelor transfrontaliere și transnaționale dintre Republica Serbia și țările vecine, precum și noile perspective financiare puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru cooperarea în zonele de graniță.
În cadrul conferinței, dna Jadranka Joksimović, Ministru fără portofoliu, responsabil cu Integrarea Europeană și Coordonator Național IPA a premiat 8 dintre cele mai bune proiecte de cooperare transfrontalieră și transnațională implementate în Serbia. Două dintre aceste proiecte au fost implementate în zona transfrontalieră româno-sârbă, fiind finanțate în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia.
Proiectul „Sănătate fără frontiere” (Cod MIS-ETC: 1265) implementat de Spitalul General din Pozarevac și Spitalul Județean de Urgență Reșița este unul dintre proiectele premiate la Belgrad. Proiectul a urmărit asigurarea calității serviciilor medicale prin revitalizarea și echiparea instituțiilor spitalicești cu noi echipamente medicale. În urma acestui proiect cu finanțare europeană, oamenii din zona de graniță pot beneficia la Reșița de investigații medicale realizate cu ajutorul unui computer-tomograf.
Un alt proiect premiat cu ocazia Conferinței Naționale dedicată Cooperării Transfrontaliere de la Belgrad este „Îmbunătățirea capacității de reacție a autorităților române și sârbe în cazul unor situații de urgență.” Partenerii acestui proiect au fost Ministerul de Interne al Republicii Serbia, Consiliul Județean Caraș-Severin și Universitatea de Vest din Timișoara. Împreună, partenerii au realizat un sistem de avertizare în situații de urgență și un sistem de răspuns între Serbia și România, în conformitate cu standardele UE3, reducând timpul de intervenție.
„Integrarea europeană este o parte a politicii de dezvoltare internă a Serbiei, iar Guvernul conștientizează că fondurile UE ar trebui să sprijine reformele și dezvoltarea la toate nivelurile, de la nivel local la nivel național”, a evidențiat doamna Ministru Jadranka Joksimović.
Sursa foto: www.seio.gov.rs
Inapoi
|