În data de 05 iulie 2010 s-a desfăşurat la Timişoara cea de a treia reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare (C.C.M.) al Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia. Şedinţa, organizată cu sprijinul Secretariatului Tehnic Comun din cadrul BRCT Timişoara, a reunit reprezentanţi ai Autorităţii de Management, Autorităţii Naţionale şi Comisiei Europene alături de actori cheie din aria eligibilă a Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia.
În cadrul şedinţei, datorită numărului mare de proiecte depuse, până în data de 29 iulie 2009, în cadrul primului apel pentru propuneri de proiecte aferent Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia, membrii Comitetului Comun de Monitorizare au decis suplimentarea alocării financiare iniţiale, în valoare de 10,42 milioane Euro, cu suma de 6,44 milioane Euro.
Astfel, membrii C.C.M. au aprobat finanţarea unui număr de 46 de proiecte, cu un buget total de 16,86 milioane euro (fonduri IPA), din care 17 proiecte pe Axa Prioritară 1 – Dezvoltare economică şi socială, 7.proiecte pe Axa Prioritară 2 – Mediu şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă şi 22.de proiecte pe Axa Prioritară 3 – Promovarea schimburilor între comunităţi.
Pe parcursul reuniunii, membrii C.C.M. au adoptat o serie de documente menite să asigure implementarea eficientă a acestui Program cu finanţare europeană: Descrierea Sistemului de Management şi Control al Programului, Planul Anual de Evaluare pentru 2010, modificarea Planului Multianual de Evaluare, precum şi corrigendum-ul Manualului de Identitate Vizuală aferent Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia.
Cel de al doilea apel pentru propuneri de proiecte urmează să fie lansat în mod similar celui precedent, urmând ca toată documentaţia necesară să fie făcută publică în luna septembrie a.c.
Suma de 14.801.961 Euro este contribuţia Uniunii Europene la Program, ceea ce reprezintă 85% din valoarea proiectelor, la care se adaugă un procent de 15% prin cofinanţare naţională. Exclusiv pentru beneficiarii din România, cofinanţarea naţională va fi susţinută de Guvernul României (13%) şi beneficiarii Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia (2%).
Domnul Tanczos Barna, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi doamna Genevieve Leveaux, desk officer în cadrul DG Regio, Comisia Europeană au subliniat importanţa Strategiei Dunării în aria eligibilă a Programului. În spiritul aceste strategii europene s-a decis ca în cadrul Axei prioritare 2 – Mediu şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă să fie finanţate proiecte ale căror obiective trebuie să fie în concordanţă cu Strategia Dunării.